tiistai 5. helmikuuta 2013

Vaihtoon valmistautuminen

Olen 20-vuotias toisen vuoden puheviestinnän opiskelija Jyväskylän Yliopistosta. Nimeni on Kaisa ja
tarkoitukseni on viettää tuleva kevät Prahassa vaihdossa Kaarlen yliopistossa. Olen lähdössä Prahaan torstai aamuna, joten lähtö ei ole enää kaukana. Tällä hetkellä ei vielä jännitä, mutta olen aina ollut viime hetken jännittäjiä, että eiköhän se jännitys vielä paikalle ilmaannu ennen h-hetkeä. 

Miksi juuri Praha?

Päädyin valitsemaan Prahan, koska se tuntui kaikista erikoisimmalta kohteelta Euroopassa. Olinhan aluksi haaveillut vaihtoa Euroopan ulkopuolelle. Prahassa ja Tsekissä kiehtoi minua myös se, etten oikeastaan tiennyt kyseisestä maasta tai kaupungista juuri mitään. Viimeinen sinetti päätökselleni oli pieni googlailu ja upeat kuvat joita Prahasta näin.

Hakeminen:

Vaihtoon valmistautuminenhan alkoi luonnollisesti hakemalla vaihtokohteeseen. Haku prosessi Erasmus vaihtoon ei ollut kovin monimutkainen. Ensin tietysti piti selvittää minne päin Eurooppaa halusi lähteä lukukautensa viettämään. Tietoa oman laitoksen vaihtokohteista sai kätevästi laitoksemme netti sivuilta. 

Hakeminen tapahtui sähköisen lomakkeen avulla. Lomakkeeseen täytettiin vaihtokohteet joihin halusi, paremmuusjärjestyksessä ja kirjoitettiin pieni perustelu, miksi juuri kyseiseen kohteeseen haluaa. Oman yliopiston hakuprosessin jälkeen jouduin vielä täyttämään haku paperit Kaarlen yliopistoon. Lomake oli helppo täyttöinen, lähinnä perustietoja kysyttiin. Lisäksi pitä laatia Learning Agreenment, joka piti hyväksyttää sekä omalla laitoksella Jyväskylässä että vastaanottavalla yliopistolla.

Kaikkiaan hakuprosessi oli melko yksinkertainen ja helppo, josta jokainen varmasti selviää!

Muita valmisteluja:

Kun vihdoin kauan odotetut hyväksymispaperit kohde yliopistosta saapuivat joulukuun alussa,  alkoi valmistautuminen vaihtoon todenteolla. Piti löytää tehdä hakemukset Erasmus apurahasta(jonka yliopiston rehtori myöntää), irtisanoa asunto Jyväskylästä, ilmoittaa Kelalle vaihdosta, hoitaa rokotukset, vakuutukset, lennot yms. Tekemistä riitti, muttei se kuitenkaan ole mahdottomalta tuntunut missään vaiheessa. Kv-palveluiden tarjoaman vaihtoonlähtijän muistilistan avulla kaikki asiat tuli hoidettua ajallaan, eikä mitään päässyt unohtumaan. 

Asuminen:

Ainut asia, joka on hieman harmaita hiuksia aiheuttanut on asunto tai se kun sitä ei vieläkään ole. Aluksi olin menossa asuntolaan, mutta suunnitelmani oli mennä sinne vain hetkeksi, jotta löytäisin sopivamman asumispaikan. En oikein missään vaiheessa ihastunut ajatukseen huoneen jakamisesta toisen vielä täysin tuntemattoman ihmisen kanssa. Asuntolasta tuli kuitenkin tieto, että siellä on asuttava joko koko aika tai ei ollenkaan, joten päätökseni oli lähteä etsimään asuntoa heti alkuun yksityisiltä markkinoilta. Onnekseni löysin vaihtoon lähtevien enkun kurssilta Kaisan, jonka kanssa asuntoa on nyt sitten yhteisvoimin metsästetty. Asunnon löytyminen ei ollutkaan niin helppoa kuin kohde yliopiston oppaissa oli annettu ymmärtää. Asuntoja on kyllä tarjolla ja ne ovat edullisiakin, mutta kovin moni vuokraaja ei ole kovin innostunut 5kk vuokralaisista, vaan he haluiaisivat vuokrata asunnon vuodeksi kerrallaan. Tällä hetkellä suunnitelmani on mennä hotelliin muutamaksi yöksi(onneksi ovat halpoja!) ja toivoa, että löytyisi edes yksi asunto, jota pääsisin katsomaan joko torstaina tai perjantaina. 


Seuraa postaus tuleekin sitten Prahasta!

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti asunto löytyy mahdollisimman pian, tsemppiä etsintään. Tepa

    VastaaPoista
  2. Sinne sitten vaan hyvällä asenteella, ja ei se voi huonompaa olla kuin... ;) Ja toivottavasti asunto löytyy! -kyllähän se löytyy. T:potslojo -Lippu korkealla (hengessä mukana ollaan.)

    VastaaPoista